0885334625


Магия ли е българската храна
Вземи линкМагия ли е българската храна
За генома, микробиома, храната, здравето и дълголетието на човека
„Мъдрото изказване на Хипократ 400 години преди н.е. за значението на храната като лекарство, днес придобива нови измерения.
Съвременните технологии ни дават все по-големи възможности да проследяваме храната от полето до нейното поставяне к трапезата. От своя страна изкуственият интелект и квантовите технологии, които вече навлизат в живота ни, ще ни съ-югеождат като часовник на ръката, който ще показва кои храни да консумираме съобразно собствения ни генотип и този на придружаващия го микробиом и моментното ни здравословно състояние. С това ще настъпи истинската епоха на персоналнана медицина.
Редица от тези въпроси са отразени в разделите, поместени по-нататък. Сигурен съм, че те ще открехнат вратата за ново мислене по тези въпроси на всеки един от нас и ще ни помогнат да имаме едно по-здравословно дълголетие. Едновременно с това обаче много ми се иска да поставя и потърся отговора на куп други въпроси, свързани с връзката на храната с нравствените качества на човека и дали в това нейната най-голяма магия!? Дали истинската българска ни прави повече българи и обратното. Но коя е истинската храна на този свят, след като от средата на миналия век по същество се промениха сортовете, технологиите на отглеждане, почвата, климатът, а биоразнообразието намалява едва ли не всекидневно. И след като този факт е повсеместен, то дали тази негативна енергийна промяна няма връзка с нашето душевно обедняване, което наблюдаваме напоследък, а не можем да дадем елементарно обяснение защо се случва. Редно ли е 1% от хората в света да притежават 90% от неговите богатства и да има война в средата на Европа, която в момента се счита, че е най-цивилизованият континент? Всички знаем, че това не е редно, но защо е така, не можем да посочим аргументирано кои са причините, които ни довеждат до такива анормални състояния!?
Можем ли ние, учените, с новите познания на генетиката, физиологията, биохимията, химията, физиката, микробиологията, биотехнологиите, нанотехнологиите, математиката, изкуствения интелект, биоинформатиката, квантовите технологии да върнем обратно качеството, вкуса и аромата на оригиналната храна, които сегашното поколение не познава. Или обратно, ще доведем до задълбочаване на проблемите с храната и изхранването.”
Оценете
Вашето име:Вашето мнение: Важно: HTML is not translated!
Рейтинг: Лош Добър
Въведете кода от картинката: