Този сайт използва бисквитки. Натискайки бутона „Разбрах“ или продължавайки да бразувате в сайта, вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.
Научете повече

Книги

Доставка 3.90 лв.
Безплатна доставка

за поръчка над 48 лв.!

тел. 0885334625

skype Elixiria.bg

Легенда за света София. Празник в Бояна
Легенда за света София. Празник в Бояна

Легенда за света София. Празник в Бояна

Вземи линк
Автор:

Коментари (0)

Издателство: БЗНС
Категория: История
Състояние: използвана – добро
Наличност:
На склад
Цена: 5.00 лв.

Доставка: 3.90 лв. за цялата страна

* Безплатна доставка при поръчка над 48 лв.
0 оценки  
Година на издаване Корица Страници Тегло
1980 меки 384 445 гр.

Легенда за света София. Празник в Бояна

СТОЯН ЗАГОРЧИНОВ следва история на философията и филология в Женева и Нюшател, Швейцария, завършва история и френска филология в Софийския университет. Творчеството му е етап в развитието на българската историческа проза и жанра исторически роман. Загорчинов изследва българското Средновековие, като съчетава подхода на учения реставратор и художника откривател. Историческите му повести и романи разкриват оригинално историческо мислене и белетристичен талант в автентичното реконструиране на епохата.

В „Легенда за Света София” чрез художественото изображение на човека е представено сблъскването между два свята: суровия примитивен свят на славянството и изтънчения духовен свят на Византия.

Романът „Празник в Бояна“ е посветен на безименния творец и възкресява творческата личност на ренесансовия художник, отхвърлил средновековния канон в изкуството. Литературоведите посочват особеното място на „Празник в Бояна“ в българската белетристика: първият и може би най-сериозният опит в литературата ни да се изследва „самобитната душа на художника“. Задачата на Загорчинов се усложнява от липсата на сведения за създателя на боянския стенопис. Чрез „Празник в Бояна“ белетристът доказва, че добрият исторически роман няма нужда от определението „исторически“ и дори може да бъде създаден без достатъчно данни. Все пак Загорчинов е подтикнат от случайно направено откритие - надпис „Писа Илия“ и „човекът идва зад името“. „Празник в Бояна“ е издаден през 1950 г. и преработен през 1966 г. Той е финалният творчески акт на дългогодишния интерес на Загорчинов към боянския стенопис, материализиран през 1943 г. в драмата „Ръка Илиева“ и през 1948 г. в есето "Боянският майстор". През 1981 г. по мотиви от романа „Празник в Бояна“ Захари Жандов създава филма „Боянският майстор“.

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML is not translated!

Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода от картинката: